top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıHakan İleri

Dünyada Uygulanan Endometriozis Politikaları

KANADA

Kanada Hükümeti, Endometriozis ile yaşayan insanlar için cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimi güçlendiriyor! (Eylül 2023 tarihli haber)


Kanada hükümeti, Sağlık Bakanlığına Kanada Obstetrisyenler ve Jinekologlar Derneği ile birlikte (SOGC) endometriozis farkındalığını artırmak, hayati önem taşıyan Cinsel Üreme Sağlığı (CSÜS) hizmetleri ve bakımın önündeki engellerin azaltılması adına 1,6 milyon dolardan fazla fon tahsis edeceğini açıkladı.


Fon, endometriozis farkındalığını artırmayı, Cinsel Üreme Sağlığı (CSÜS) hizmetlerine erişimi iyileştirmeyi ve bakımın önündeki engelleri azaltmayı amaçlıyor. Hükümet, endometriozisin ruh sağlığı ve ekonomik etkilerine değinerek cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimdeki engellerin kaldırılmasının önemini vurgulamıştır.


Nihai hedef, tüm Kanadalılar için erişilebilir, adil ve uygun fiyatlı sağlık hizmetleri sağlamaktır. Hükümet yetkilileri ve paydaşlardan yapılan alıntılar, fonun farkındalığı artırma, hasta kaynaklarını geliştirme ve endometriozis tanı ve tedavisini iyileştirmek için sağlık hizmeti sağlayıcılarını destekleme konusundaki önemini vurguluyor.



AVUSTRALYA

Avustralya Hükümeti, Endometriozis hastalığının çözümüne yönelik aksiyon planını açıkladı. (Mart 2023 tarihli haber)


Aksiyon Planı; farkındalığı arttırmak, tanıyı hızlandırmak ve tedavi bulmak için farkındalık, eğitim, klinik yönetim ve tıbbi araştırmaları kapsamaktadır.


Avustralya'da 700.000'den fazla bireyin endometriozis ile yaşadığı tahmin ediliyor ancak tanıdaki gecikmeler ve kesin araştırmaların yapılmaması nedeniyle gerçek sayının daha da yüksek olabileceği belirtiliyor. Bununla beraber, hastalığın sağlık sistemine tahmini maliyetinin 7,7 milyar Avustralya doları olduğu belirtiliyor.


Plan kapsamında Hükümet, gelişmiş teşhis ve tedavi için Tıbbi Araştırma Gelecek Fonu'na 2,5 milyon dolar ve sağlık profesyonelleri arasında endometriozis farkındalığı için ek 1 milyon dolar yatırım yapmış olduğu belirtilmiştir.


Nihai hedef olarak; hastalığın genel yükünü azaltmak, böylece sağlık bakım maliyetlerinin düşmesine, kadınların ticari ve sosyal yaşama devamsızlık oranlarının azalmasına ve sosyal ve ekonomik katılımın artmasına yol açması hedeflenmektedir.



İNGİLTERE

İngiltere Parlamenter Grubu, Endometriozis Raporu yayınladı. (2020 tarihli haber)


Birleşik Krallık Parlamenter grubunun yayınlamış olduğu bu rapor, bireylerin hastalığın teşhis için ortalama 8 yıl beklediği, endometriozis teşhisinde önemli gecikmeler olduğunu ortaya çıkardı. Raporda 1,5 milyon kişinin sesinin duyulmasını sağlamak için ne gibi değişiklikler yapabileceği konusunda tavsiyeler verilmiştir.


Hasta popülasyonu içerinde yapılan çalışmalarda, katılımcıların %58'inden fazlasının 10 veya daha fazla kez pratisyen hekime başvurduğunu, %53'ünün acil serviste yardım aradığını ve buna rağmen 10 yıl boyunca tanı koyulamadığı vurgulanıyor. Tanı koyulmasındaki bu gecikmeler hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkilediği; %81'i zihinsel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler olduğunu bildirmektedir. Hastaların %90'ının psikolojik destek arzusu içerisinde olduğu ifade edilmektedir.


Rapor içerisinde, hastaların %60'tan fazlasının gerekli uzmanlığa sahip olmayan hastanelerde tedavi edildiği tespit edilmiştir. Bununla beraber, hastalığın sağlık sistemine tahmini maliyetinin yıllık 8,2 milyar pound olduğu belirtiliyor.


Rapor içerisinde Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyeti Enstitüsü'nün için bir kılavuz hazırladığı ama bunun efektif olarak uygulanmadığı vurgulamaktadır.






21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page