Endometriozis ile yaşamanın ve beraberinde iyileşmenin yollarını ararken karşılaştığım tedavi seçeneklerinden biri de Osteopati oldu. Hastalığın semptomlarını bastırmaya yönelik uygulanan operasyon/ilaç tedavilerinin yanında, iyileşmeye giden yolda, başka seçeneklerin de olacağından haberdar olmanızın kişisel tedavi planlamanızı yaparken önemli olduğunu düşünüyorum.
İyilik halimizi artıran en önemli kriterlerden biri de kronik hastalıkla yaşamayı öğrenmek! “Bana iyi gelen size de iyi gelsin” niyetiyle Fizyoterapist, Osteopat Özcan Boncukçu’ya endometriozis tedavisi ile ilgili sorular yönelttim.
1. Osteopati nedir? ve kim tarafından uygulanır?
Bütüncül olarak vücudun farklı sistemlerini inceleyerek sistemlerin birbiri ile olan ilişkilerini değerlendirir, böylelikle olguyu anlamlandırmaya çalışır. Örneğin, bağırsak fonksiyon bozukluklarının rahim üzerindeki dolaşımı bozmasından dolayı, regl periyodu sırasında batın içine geri kaçan hücreleri bağışıklık sistemi gerektiği gibi temizleyemez. Osteopat, bağırsak mobilazsyonunu ve otonom sinir sistemi üzerine etki ederek bağırsak düzenini normalize eder. Böylelikle bağışıklık sisteminin aktif çalışmasına katkı sağlar.
Uygulamayı çoğunlukla el ile yapılır. Osteopat bası uygular, çeker veya iter.
Fizyoterapi eğitimi aldıktan sonra osteopat olabilmek için 4 yıl süren ilave bir eğitim alır.
2. Fizyoterapist ile osteopat arasındaki fark nedir?
Fizyoterapist; egzersiz, bölgesel masajlar ve elektro terapi uygulamalarında bulunur. Osteopat ise bunlara ek olarak; otonom sinir sistemi (sempatik-parasempatik sistem), fasyal sistem, viseral mobilizasyon (organsal), cranio sakral terapi ile çalışır.
3. Pelvik taban fizyoterapisi ile ostepati arasındaki fark nedir?
Osteopati tüm bedenle ilgilenir ve müdahale eder. Diğerinin uygulama alanı sadece pelvik taban kaslarıdır, bütüncül olarak yaklaşmaz.
4. Dünyada kullanım alanları, yaygınlığı nedir?
Metobalizma ile ilgili tüm alanlarda çalışabilen bir disiplindir. Özellikle kronik, akut ve orta düzeydeki akut hastalıklarla ilgilenir. Dünya’da Amerika Avrupa ve Güney Amerika yaygındır.
5. Endometriozis’in oluşumunda ne yatıyor?
Hastalığı oluşturan temel problem, mensturasyon döneminde tüplerden geri kaçan hücrelerin (menstüral kanın içinde bulunan), batın içine yerleşerek yabancı alanlar oluşturması. Ayrıca bağırsakların fonksiyon bozukluklarından dolayı ağırlaşıp dolaşım sistemini yavaşlatması veya karın kaslarının güçsüzlüğü de buna sebep olabilir. Dolaşım sistemi yavaşladığı için bağışıklık sistemi bu alanlara gidip gerektiği gibi onları yok edemez ve belli bir süre sonra orada kistik alanlar oluşur.
6. Endolu kadınların bedenine yansıyan genel sorunlar neler olabilir?
Sıklıkla karşılaştığımız sorunları şöyle sıralayabilirim.
· Diz problemi, bel ağrısı, boyun tutulması, migren benzeri baş ağrıları, ayak tabanı problemleri, anlamsız kalça rahatsızlıkları, pelvik tabanda kasılmalar, mesane düzensizlikleri (idrar tutma, kaçırma, yetişememe), karında şişkinlik, bağırsak düzenin bozulması ve buna bağlı belde düzleşme, bel omurlarında kireçlenme
· Nöral açıdan baktığımızda sempatik sistem üzerinden; ajitasyon (psikomotor gerginlik) yükselir, despresyonu ve anksiyeteyi tetikleyebilir. Ayrıca dikkat dağınıklığı yaratır.
· Lenfatik ve venöz sistem açısından; ayak ve bacaklarda şişme, varislerde artış ve buna bağlı huzursuz bacak sendromu görülebilir.
· Son olarak duruş bozukluğu bir diğer adıyla postür bozukluğu yaratabilir. Vücut iyi duruşunu kaybetmeye başlar. Kişilerde duruş bozukluğu olması halinde kas ve eklem gerginliği, boyun, baş veya sırt ağrısı gibi problemler gelişebilir.
7. Endometriozisin semptomlarını baskılamakta (ağrı, enflamasyon, sindirim sorunları, yorgunluk gibi) osteopati etkili olabilir mi?
Osteopati sonuçla yani semptomla ilgilenmez sebeple çalışır. Hastalığa yol açan nedeni bulup çözmeye çalışır. Baskılamaya çalışmaz.
8. Hormonlarımız ve endometriozis arasında nasıl bir ilişki var?
Endometriozis’in nedenlerinden biri de yüksek östrojen seviyesidir. Söz konusu hormonlar olduğunda kişinin psikolojisi önemlidir yani limbik sistem. Bu sistem üzerindeki tüm baskılar hem otonom hem de korteksten gelen baskılar hormonal dengeyi belirler. Özellikle sağ beyin yani, duygusal beynimiz bir de otonom sinir sistemi herkesin bildiği ifadeyle ilkel beyinden gelen uyarılar; hipofizi ve tüm hormonal sistemi etkiler. Tam da burada osteopatinin kullandığı cronio sakral terapi ve fasyal yaklaşımların uygulanması işe yarar.
9. İyilik halimizi sürdürmek için hangi egzersizleri ne kadar süre ile yapmalıyız?
Orta şiddetli egzersizleri yani kalp atım hızını %50 yükseltip orada 5 dakika kalabilmenizi sağlayan aktiviteleri öneririm. Haftada 3 veya 4 kez uygulanması faydalı olur. Örneğin, zıplama esneme koşma dans etme gibi. Spor yapmak da diğer seçeneklerden biri.
10. Osteopatik tedavi alırken biz, kendimiz için daha başka neler yapabiliriz?
En başta bir yetişkin olarak kişisel sorumluluğunuzu almalısınız. Kendinizi iyileştirecek ve bu yolda eşlik edecek olan sizsiniz. Yani kendinizi disipline etmeli; belirli bir egzersiz düzeni oluşturmalı, beslenme düzenini oturtmalı ve stresinizi yönetmenin yollarını bulup hayatınıza uygulamanızı öneririm.
Comentários