top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAylin İleri

Endolu Yaşamak...

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2023

Endolu yaşayan bir kadının güne başlayışının sesine kulak vermeye ne dersiniz?

Ses kaydını bir çırpıda dinlemek Endolu kadın için kolay olmayabilir. Duygularınızı tetikleyebilir. Lütfen, kendinizle iletişimde kalarak kaydı dinleyin. İhtiyaç duyarsanız durdurun, hazır olduğunuzda devam edin.



Güne başlarken benzer zorluklardan; çelişkilerden, yılgınlıktan, suçluluk duygusundan, öfkeden… geçiyor olduğunuzu fark etmek bir yandan “yalnız değilim” rahatlamasını getirebilir. Paydaşlık duygusu iyi gelebilir. Aynı anda bastırdığınız ve taşıması kolay olmayan yarayı bir anda açabilir. Bir bakın bakalım, size nasıl gelecek? Bizimle paylaşmak isterseniz buradayız.


Endolu Destekçi için ses kaydını dinlemek bir anda şaşkınlık yaratabilir. Bu nasıl olabilir? Neden farkına varmadım? Neredeydim ben bunlar olurken? … gibi kendilerini sorgulayabilir ve içinde bulundukları ilişkinin getirdiği sorumlulukları yerine getirmediklerini hissedebilirler. Bunlar gayet doğal ama böyle olması suçlu, hatalı olduğunuz anlamına gelmez. Yaşananların yükünü kendinize yıkmak yerine “şimdi ve sonrasında ne yapabilirim?” temasına odaklanmayı seçebilirsiniz. Sizin için bir yazımız var. Okumanızı tavsiye ederiz.


Endometriozis hayatımızın orta yerinde duruyorken nasıl bir yaşam hedeflemeliyiz? Endometriozis yaşam boyu süren kronik bir hastalık olduğu için onunla ancak dolu dolu yaşayarak baş edebiliriz. Biz hedeflediğimiz yaşamı “endolu yaşamak” diye tanımlıyoruz.


Nedir Endolu Yaşamak?

  • Kendinle şefkatli ve açık bir iletişim kurmak,

  • Bedenini dinlemek ve sahip çıkmak,

  • Yaşam kalitesini artıran, sürdürülebilir bir yaşam modeli bulabilmek

O yüzden bu tanımın içine pek çok şey girer ve nasıl yaşanacağı elbette kişisel olabilir ama sonuçta en önemli ortak payda yaşam kalitesini iyileştirmek ve kişinin potansiyelini ortaya çıkarmak olmalıdır. Bize göre “Endolu Yaşamak”, kendini iyileştirmenin yolunu aramak demektir!


Neler yaşadığın üzerine yazmak veya konuşmak, bunları arzu ettiğin kadarıyla paylaşmak şimdi olduğun yer hakkında bir farkındalık kazandırabilir. Bir sonraki adımda “nasıl baş ettiğin ve hala etmeye çalıştıkların” üzerine olabilir. Böylelikle, tekrarlayan döngülerini veya geride bıraktıklarına dair bir haritaya sahip olabilirsin. Belki sonrasında “kendim ve diğerleri için daha fazla ne yapabilirim” sorusuna yanıt bulabilmeye hazır olabilirsin. Bu aşamaları deneyimlemek, desteğe ihtiyacın olduğunu fark ettirebilir. Bunu isteyebilmek hemen kolay olmayabilir ancak ihtiyaçlarımızı fark etmek eninde sonunda bizi talep etmeye, kendimize hak görmeye ve onları sağlamak için harekete geçmeye iter. İşte bu tam da olmasını istediğimiz şeydir. Endolu yaşamak böyle başlar!


Senin için önerilerimizi gözden geçirirken lütfen, bedenine iyi gelecek olanları seçebilme ve eleme gücün olduğunu hatırla! Hippokrates'in “Hastalık yok, hasta var” aforizmasını unutma. Hastalık kişiden kişiye farklı seyredeceği gibi iyilik haline kavuşma yol, yöntem ve zamanı da farklılık gösterir.

En dolu dolu yaşamak için tavsiyelerimiz şöyle:


  • Beslenmeyi düzenlemek ve endo diyetini denemek,

  • Düzenli egzersiz yapmak,

  • Uzman hekimlerin önerdiği ilaç ve operasyon tedavisinin yanında yine hekimler tarafında uygulanan tamamlayıcı tedavileri araştırıp size uygun olanı veya olanları denemek; akupunktur, homoepati, nöralterapi, osteopati, aromaterapi

  • Sosyalleşmek,

  • Üretmek,

  • Paylaşmak,

  • Kendinden vazgeçmemek,

  • Size neyin iyi geldiğini arayıp bulmak,

  • Meditasyon ve mindfullnes uygulamalarını deneyimlemek,

  • Psikolojik destek almak, somatik yani beden odaklı psikolojik destek seçeneklerine bakmak


Yaşadıklarınızı paylaşmak konusunda ne hissediyorsunuz? Bizimle endoluyasamak@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page